OPVANG INVASIEVE SCHILDPADDEN

Helaas hebben wij de afgelopen maanden zo ontzettend veel lettersierschildpadden opgevangen, dat wij slechts 3 maanden na de capaciteitsvergroting wederom helemaal vol zitten. Zolang het niet zeker is dat wij op deze locatie kunnen blijven en dus geen buitenvijvers kunnen graven hebben wij een per directe STOP voor het opvangen van GEZONDE lettersierschildpadden.
Dit heeft er mee te maken dat wij vanuit de overheid de lettersierschildpadden niet mogen herplaatsen. De dieren moeten tot hun dood bij ons blijven, wat betekend dat de meeste lettersierschildpadden nog zo'n 30 á 40 jaar bij ons moet spenderen. Zolang de overheid ons niet tegemoet komt in het vinden een oplossing, zijn onze handen op onze rug gebonden.
Hoewel wij het verschrikkelijk vinden dat wij onderscheid moeten maken, willen wij de zieke dieren (die ons het hardst nodig hebben) niet in de steek laten. Vandaar de keuze om - tot er een oplossing is - alleen zieke lettersierschildpadden op te vangen. Dit geldt zowel voor gevonden schildpadden als huisdieren.
WAT ZIJN NU DE OPTIES ALS JE EEN SCHILDPAD VIND OF AFSTAND WILT DOEN VAN JE HUISDIER?
🐢 Wil je je lettersierschildpad onderbrengen bij een opvangcentrum? Dit kan bij onze collega's van Schildpaddenopvang Nederland in Harkema
🐢 Heb je een lettersierschildpad gevonden in de natuur? Maak een melding bij de Provincie, zij zijn er verantwoordelijk voor dat invasieve exoten zich niet verspreiden (en dat ze geen schade veroorzaken aan onze natuur). Dit kun je doen door bijvoorbeeld een melding te maken via www.waarneming.nl of contact op te nemen met de Provincie.
🐢 Wil je ons helpen? Maak dan (ook) een melding bij het RVO. De lettersierschildpadden zijn een GIGANTISCH probleem aan het worden in Nederland, daar er honderden (!!!) exemplaren in de natuur worden vrijgelaten. Er zijn op dit moment slechts 2 erkende opvangcentra voor lettersierschildpadden in heel Nederland en wij zitten met onze handen in het haar, zolang wij geen vergoeding krijgen voor de opvang van de lettersierschildpadden en wij ze niet mogen herplaatsen.

Sinds 2016 zijn de roodwangschildpad, geelwangschildpad, en geelbuikschildpad opgenomen op de lijst van invasieve exoten (beter bekend als de 'Unielijst'). Dit betekend dat er een Europees verbod is op bezit, handel, kweek, transport en import van deze schildpadden. Daar zij alleen door opvangcentra met een speciale ontheffing opgevangen mogen worden, is het voor eigenaren ingewikkelder om afstand te doen van hun (huis)dieren. Dit geld ook voor vinders die een schildpad hebben gevonden en deze bij een opvangcentrum willen onderbrengen.

Stichting Carnivora heeft een speciale ontheffing voor het opvangen van bovengenoemde lettersier-schildpadden, wat ons het enige erkende opvangadres in Zuid-Nederland maakt. Voor meer informatie over de Unielijst en de diersoorten die hierop staan, neem een kijkje op de website van de NVWA.

kleine impressie van onze bassins/vijvers

waterschildpad gevonden/afstand doen van je (huis)dier

Waterschildpadden kunnen na telefonisch contact op afspraak naar ons toe worden gebracht.

Wij rekenen afstandskosten van € 5,- per waterschildpad.

Hoe transporteer je veilig een waterschildpad?

Het is belangrijk om de schildpad in een donkere (= prikkelarme omgeving) box, krat of emmer (etc.) te vervoeren zonder water. We begrijpen dat dit wellicht niet logisch klinkt, aangezien we het over waterschildpadden hebben, maar door het transport gaat het water alle kanten op klotsen wat de schildpad onnodig veel stress met zich meebrengt.  Tevens is het aan te raden om een box te pakken die nét iets groter is dan de schildpad. Als de het dier in een te grote box wordt vervoerd schuift deze alle kanten op gedurende het transport. Ook dit veroorzaakt onnodig veel stress.

LET OP!

Wij krijgen regelmatig te horen dat dierenambulances claimen dat zij geen invasieve schildpadden mogen transporteren daar deze op de Unielijst staan. Deze bewering is NIET WAAR! Zowel particulieren als de dierenambulance mogen invasieve schildpadden vervoeren mits zij concrete afspraken hebben gemaakt met een opvangcentrum met speciale ontheffing voor invasieve diersoorten.

schildpad vermist?

Eigenaren die op zoek zijn naar hun schildpad kunnen telefonisch contact met ons opnemen. In verband met het wettelijk bewaartermijn zijn wij verplicht om gevonden schildpadden 14 dagen vast te houden en te verzorgen. Aan de verzorging en huisvesting van gevonden schildpadden zijn uiteraard kosten verbonden. Indien de eigenaar zich binnen het termijn van 14 dagen meldt zijn de kosten €30,- (incl. chippen). Na deze 14 dagen komt er €3,- per dag aan verzorgingskosten bij.

Stichting Carnivora

Meijelseweg 44a